Козацькому роду нема переводу

Previous Image
Next Image

З давніх-давен людям відомо: «Дерево життя – це гілочка, на якій ростуть три листочки. Перший листочок – символ минулого, другий – символ сучасного, третій – майбутнього. А для того, щоб творити своє майбутнє потрібно знати і пам’ятати своє минуле.

Ліцеїсти Військово-морського ліцею сьогодні під час проведення 10-ї ювілейної історично-спортивної програми “Козацькі ігри”(організаторами якої є вчитель фізкультури Олександр Павліщев та завідувач бібліотеки Ірина Павліщева) ще раз доказали, що вони є нащадками славного козацького роду і в їхніх жилах тече кров сміливих, відважних, розумних людей – вільних козаків.

А розпочиналося все досить інтригуюче…з 12 години дня до ліцею почали сходитися учні 7-ої української гімназії, учні школи №33 та школи №106. Пізніше вся територія ліцею перетворилася на якесь дійство… в одному кутку розпалювали вогнища і в казанках варили куліш зі шкварками
( запах, від якого, був на всю околицю)…смакота, в іншому місці , як на сіновалі)…дівчатка і хлопці копошилися в тюку з соломою, щось шукаючи . Світлана Селезько, яка пильно стежила за цим дійством, розповіла, що це інтелектуальний конкурс ….в соломі). Якраз в соломі були заховані всі ці записочки з питаннями про історію українського козацтва, які пізніше потрібно було відгадати. Про куліш… виявилося, що це теж був конкурс на краще приготування кулешу зі шкварками, який проводився під керівництвом вихователів та медпрацівників ліцею.

А ще…був бій на мішках набитих соломою…весело), естафета -біг з навантаженням (двоє несуть третього), стрілянина (стрільба з пневматичних гвинтівок), біг з перешкодою ( з колодою), біг з навантаженням (колеса автомобільні) і ложкою солі, стрибки в шароварах…дотепно), перетягування канату і виступ школи бойового гопака “Шторм”.

Захід розширив знання дітей про козацькі традиції, побут, звичаї. Командна гра спонукала до наслідування кращих рис характеру: товариськості, бажання завжди прийти на допомогу.
За підсумками всіх етапів змагань кубок перемоги , який вручив начальник Військово-морського ліцею капітан 1 рангу Віктор Шмигановський отримали ліцеїсти 1-ої роти 1-го взводу, але на мою думку…переможці були всі.