З його книжок зростає українство

Previous Image
Next Image

Борець за чесність в української історії та великий  пригодницький романтик, незважаючи на поважний вік, він з блискучими очима юнака виступає перед підлітковою аудиторією, і діти відповідають йому увагою і взаємністю. Вам вже цікаво хто це?  Володимир Григорович Рутківський – український дитячий письменник, поет і журналіст, лауреат премії «Книга року Бі-Бі-Сі», лауреат премії  Української національної  премії ім. Т.Г. Шевченка.

17 квітня Військово-морський ліцей мав честь приймати Володимира Григоровича у себе в гостях. Нагодою для зустрічі стали книжки – повість  «Сторожова застава» , подаровані під час зимових канікул небайдужими до виховання молоді, волонтерами Одещини та день народження письменника – 18 квітня. Атмосферу творчої зустрічі, яку ми назвали «З його книжок зростає українство», важко передати словами. Треба бачити, як зачаровано вдивлялися в його очі і слухали його красиву розповідь прекрасною українською мовою, і ліцеїсти, і викладачі, і навіть суворі військові. Пан Володимир розповів про свої книжки, які в Україні та по за її межами вже стали бестселерами, бо написані не тільки з глибоким знанням української історії, а й з великою любов’ю та блискучою творчою видумкою. Це тетралогія «Джури», роман «Сині води», збірки дитячих віршів, то що.

Звісно розмова не могла оминути повість Рутківського «Сторожова застава», за якою Юрієм Ковальовим було знято український пригодницький фільм-фентезі. Пісні для сандтреку фільму написала низка відомих українських музикантів. Зокрема, Фагот з гурту ТНМК виконав пісню «Мантра», а акапельний гурт Пікардійська терція виконав пісню «Наша земля». Фільм вийшов на екран у 2017 році.

Учасники театрального гурта ліцею «Інтрига», разом з бібліотекарями ліцею на своїх заняття, готуючись до зустрічі з письменником, обговорили тетралогію «Джури» та роман «Сині води», висловили свої враження з приводу перегляду фільму «Сторожова застава». А на самому заході приємно вразили письменника своїми влучними та вдумливими запитаннями, на які він з задоволенням відповів.

Наприкінці зустрічі Володимиру Григоровичу подякував начальник Військово-морського ліцею капітан 1 рангу Віктор Шмигановський, а юні ліцеїсти-артисти подарували письменнику квіти.

Чудовим завершенням зустрічі стала черга ліцеїстів, які мали бажання отримати книгу з дарчим написом В. Г. Рутківського, показник поваги до творчості письменника. Волонтери і сам пан Рутківський подарували книги з дарчим написом  і для бібліотеки ліцею.

На сам кінець хочеться сказати, що такі постаті, як шановний Володимир Грирорович Рутківський, є зразком цілісної особистості, творча та життєва біографія якої являє собою приклад патріотизму та  відданості своїй країні та своїй українській мові. Твори Рутківського наче скарбнички з зернятком, із яких обов’язково проростає справжнє українство.

Завідувач бібліотекою

Військово-морського ліцею І. А. Павліщева