Андріївські вечорниці у Військово-морському ліцеї

Previous Image
Next Image

Є в народу нашого чудові традиції – колядки, щедрівки і вечорниці. У Військово-морському ліцеї хлопці мали чудову нагоду поринути в минуле нашого народу, пов’язане з чудовою давньою традицією – це ворожіння в ніч на Андрія.

Отець Роман, учитель Альона ОСТАПОВА, учитель Тетяна ВЕТЛИНСЬКА та учитель Української 7 гімназії Євгенія АТРОХОВА підготували у ліцеї справжні Андріївські вечорниці. На святі звучали українські стародавні пісні і забави. Хлопці та дівчата весело бешкетували, залицялися один до одного і залюбки брали участь в конкурсах. Кульмінацією свята стала гра «Калита». Калита – це обрядовий хліб, який нагадує сонце, в середині з діркою. Жартівливий пан Калитинський запрошував гостей (панів Коцюбинських) Калиту кусати, промовляючи: «Їду, їду Калиту кусати!», їдучи на коні до Калити, яка була підвішена на палиці. Ох ця ж Калита))).
Далі усі куштували солодкі пампушки і стародавні українські страви.
Організатори цих чудових вечорниць відкрили перед ліцеїстами дотепність, мудрість, гумор та щедрість талановитого українського народу, красу його традицій і обрядів.