Із Севастополя, Сєвєродонецька й Великої Новосілки до Військово-морського ліцею Одеси

Previous Image
Next Image

В Одесі на плацу Військово-морського ліцею імені віцеадмірала Володимира Безкоровайного зустрічали початок нового навчального року флотські ліцеїсти. Схвильовані, трішки розгублені, але неймовірно щасливі хлопці й дівчата впевнено роблять свої перші кроки до омріяного майбутнього.

У кожного з них була своя причина обрати шлях військового. Наприклад, Марія Вітюк разом з родиною у 2014-му приїхала до Одеси із Севастополя. Ще зовсім дитиною вона стежила за подіями, що розгорталися у Криму й на сході України, і не розуміла, як таке могло статися. Це залишило відбиток у її свідомості й спонукало зупинити свій вибір на флотському навчальному закладі.
— За останні кілька днів зрозуміла, що легко не буде. Але я обов’язково стану відмінницею і вступлю до військового вишу, — ділиться планами на майбутнє дівчина.
А ось Юрій Батурін прагне освоїти військову науку, щоб якнайшвидше стати на захист країни та свого рідного містечка, де вже не один рік чутно постріли й вибухи.
— Я родом з Великої Новосілки Донецької області. Найбільше мрію, що прийде час, коли насправді стане тихо й більше не лунатимуть постріли, ми більше не будемо хоронити наших воїнів. Задля цього, певно, ми всі тут, — по-дорослому розмірковує першокурсник.
Під час урочистого шикування ліцеїстів привітали представники командування Військово-Морських Сил ЗС України, ветерани, волонтери, священнослужителі та вчителі. Привітав із Днем знань і початком нового навчального року ліцеїстів, викладачів та батьків і Командувач підготовки командування військ ВМС ЗС України капітан 1 рангу Сергій Пасічник.
— Сьогодні 100 нових ліцеїстів поповнили стрій ВМС ЗС України. Ви — наймолодші захисники нашої Вітчизни, а ваше бойове завдання — навчатися й набувати досвіду, аби з часом стати на шлях оборони держави, в якій ви народилися. Сподіваюся: у майбутньому ми пишатимемося вашими вчинками й досягненнями. Ви — майбутнє українського флоту. І хоча буде нелегко, пам’ятайте: без складнощів не буває руху вперед, — звернувся до юнаків і дівчат капітан 1 рангу Сергій Пасічник.
Традиційно у добру путь благословив ліцеїстів духівник отець Василь. І, як заведено, перед довгою дорогою в доросле життя матері благословили своїх дітей короваєм.
Право першого дзвоника цього року надали Тамерлану Джемалядінову й віцестаршині 2 статті Станіславу Кир’янову. Вони не лише сповістили про початок нового навчального року, а й про початок нового життя вчорашніх школярів.
Уважно кожне напутнє слово слухає Лілія Штогрина. Вона родом із Сєвєродонецька Луганської області. Її мрія — пов’язати життя з флотом.
— З дитинства займаюся плаванням, люблю море і все, що з ним пов’язане, тому в майбутньому бачу себе лише на флоті, ба більше, на кораблі. Щонайменше — штурманом, але впевнена, що стану командиром корабля. Для дівчат це поки що непротоптана стежина, але хтось мусить бути з-поміж перших, — ділиться амбітними планами Лілія.
У цей час її мати Варвара не приховує емоцій, по її щоці збігає сльоза.
— Вважаю, треба підтримувати вибір наших дітей, особливо коли він свідомий. Не лише Ліля обрала для себе такий шлях. Мій старший син навчається у Національній академії сухопутних військ. Я пишаюся своїми дітьми, вони бачили той жах, що відбувався 2014-го у нас у місті. Гадаю, це її трохи підштовхнуло до усвідомлення: наша країна потребує захисників — не тільки хлопців, а й дівчат, — говорить мати ліцеїстки-першокурсниці.
А Кароліна Білоус одягнула однострій тому, що прагне продовжити справу свого батька, який віддав життя за Батьківщину.
— Я родом з Херсону, виросла у військовому містечку в родині військовослужбовців. Здавалося б, у такій атмосфері може виховуватися лише майбутній армієць. Але вирішальним чинником у виборі подальшого життєвого шляху стала загибель батька. Тепер я відчуваю, що маю продовжити його справу. Певно, через нашу з ним любов до моря я обрала саме флотський ліцей, — розповідає Кароліна.
Як зазначив начальник ліцею капітан 1 рангу Віктор Шмигановський, поступове опанування військово-морською справою розпочинається саме у стінах військово-морського ліцею.
— Якщо раніше ми були загальноосвітнім закладом з посиленою військово-фізичною підготовкою, то з цього року ліцей є закладом спеціальної освіти. Тобто переважну більшість часу буде виділено профільним предметам, зокрема військовій підготовці, предмету Захист України, морській практиці, посиленій фізичній підготовці. Уже у вересні на ліцеїстів чекають польові виходи й подолання смуги перешкод розвідника, — розповів капітан 1 рангу Віктор Шмигановський.
На його думку, теперішні першокурсники — особливі. Їхнє бажання стати військовими й упевненість у виборі навчального закладу просто вражає. Зі свого боку він пообіцяв, що особовий склад зробить усе можливе, щоб вчорашні хлопчаки та дівчатка, які присвятили себе зовсім недитячій справі, змогли втілити свої мрії у життя.
У красивій морській формі, з військовою виправкою під музику військового оркестру марширують ліцеїсти разом зі своїми командирами взводів. Дружня ліцейська родина прийняла до своїх лав першокурсників. Всі вони різні, але їх об’єднує спільне бажання — стати вірними синами й доньками свого народу.