250 років з дня народження Юрія ЛИСЯНСЬКОГО

Previous Image
Next Image

Українська земля щедра на таланти. Вона дала світові багато визначних людей, один із них – донедавна, маловідомий в «радянській» історії нащадок української козацької старшини з Ніжина, військовий моряк капітан 1 рангу Юрій Федорович ЛИСЯНСЬКИЙ. Він був першим українським військовим морським дослідником, під командуванням якого шлюп «Нева» в ході навколосвітньої подорожі першим повернувся до Кронштадта, майже на два тижні випередивши шлюп «Надія», яким командував Адам Йоганн КРУЗЕНШТЕРН.

Ліцеїсти разом із вихователем Романом ЮРЧИЛО побували на тематичному заході, присвяченому 250-річчю з дня народження Юрія ЛИСЯНСЬКОГО. Цікаві історії з життя українського мореплавця розповіли учасники тематичної зустрічі: поет Дмитро ШУПТА, письменник Василь ВЕЛЬМОЖКО та інші поважні гості. Зокрема, цікавою була розповідь про здобутки українського мореплавця. Адже саме Юрій ЛИСЯНСЬКИЙ відкрив раніше нікому невідомий безлюдний острів, який отримав назву «Острів ЛИСЯНСЬКОГО». Ім’я українського мореплавця сьогодні знають у всьому світі. Саме з ним пов’язують багато здобутків в розвитку лінгвістики, географії, етнографії, океанології та картографії.

Без минулого, немає майбутнього…Такі заходи формують у вихованців ліцею горде почуття належності до українського народу. Перемоги тобі, наша рідна Україно!