Гра “Козацькі розваги”. До дня Захисника України.

Previous Image
Next Image

Історія козацтва- найлегендарніше минуле українського народу, його святиня…

Кожна країна має право на майбутнє, якщо пам’ятає свою історію, знає чийого коріння її діти. Щоб перейняти у славних синів України сили, здоров’я, увібрати дух козацький , ліцеїсти Військово-морського ліцею уже12 років напередодні Дня українського козацтва проводять Козацькі ігри, організаторами яких є сім’я Павліщевих (під час анексії Криму переїхали до Одеси і працюють у Військово-морському ліцеї). Ще напередодні до ліцею завітали гості – учні Мурованокуриловецької загальноосвітньої санаторної школи- інтернату Вінницької обласної Ради. А сьогодні ліцей гостинно зустрічав учнів м.Одеси- НВК гімназії №7 , загальноосвітніх шкіл №33 та №106, які теж вирішили випробувати себе в Козацьких іграх. Окрім учасників були чудові вболівальники –це учні Одеського економічного ліцею та Одеської школи №275 і звичайно весь особовий склад Військово-морського ліцею.

Мабуть, не було вільного місця на подвір’ї ліцею… На плацу конкурсанти бігали через перешкоди, «скакали на конях», переносили сіль….перетягували «козацьку Чайку», в іншому місці лучники цілилися в мішень, поряд капітани команд змагалися в перетягуванні канату (ліцеїст Сергій Макаренко показав себе справжнім козаком-переміг усіх). У купі сіна-соломи жваво копошилися дівчатка й хлопчаки)…диво-дивне. Виявляється-інтелектуальний конкурс, який проводили учитель історії Людмила Коломієць і бібліотекар Світлана Селезько, а свої запитання заховали у цій же купі сіна-соломи…козачки).

А ще кажуть, що козаки завжди знаходили собі тепле місце на землі. І то правда…он коваль, який завітав в гості до ліцею, щоб навчити хлопців ковальській справі, завжди у теплі. І що тільки ці руки справжнього майстра не витворяють …треба бачити. Хлопці навипередки рвалися до ковальської справи. Тонкий і заворожуючий запах кулешу нагадав, що всі змагання досягли свого фінішу і козакам час підкріпитися…смачно!

Ось і закінчилися козацькі забави. Але не закінчилося знайомство з історією рідного краю, нашої країни. Щира подяка від начальника Військово-морського ліцею капітана 1-го рангу Віктора Шмигановського всім учасникам Козацьких ігор, вручення грамот і солодких призів. Ото правду кажуть, що козацькому роду нема переводу… в Україні нема.