Козацькому роду нема переводу

Previous Image
Next Image

З давніх-давен людям відомо, що «дерево життя» — це гілочка, на якій ростуть три листочки: 1-й — символ минулого часу, 2-й — сучасного, 3-й — майбутнього часу. Сьогодні ліцеїсти Військово-морського ліцею імені віце-адмірала Володимира БЕЗКОРОВАЙНОГО мандрували в далеке минуле рідного краю, в часи, коли жили славні українські козаки…у ліцеї – « Козацькі ігри».

Ще до анексії Криму родина ПАВЛІЩЕВИХ – Олександр, Ірина і дочка Наталя започаткувала ці славні козацькі забави. З 2016 року Олександр і Ірина ПАВЛІЩЕВА виховують майбутнє України у Військово-морському ліцеї. І відразу відновили та зробили тут традиційними « Козацькі ігри».

Тому у нинішню суботу ліцей нагадував справжній козацький курінь, а ліцейський плац – табір…правда, коні розбіглися по степу широкому). Все це дійство очолював начальник ліцею капітан 1 рангу Віктор ШМИГАНОВСЬКИЙ. Ще той отаман!

Щоб стати справжнім козаком, слід було витримати суворі іспити на силу, витривалість, кмітливість, товариськість, уміння не розгублюватися в складних ситуаціях. І дівчата нарівні з хлопцями долали всі перешкоди, випробовуючи себе в стрільбі з гвинтівки, в естафеті «як козаки за сіллю ходили», мірялися силою в перетягуванні канату, змагалися хто швидше підніме вітрила в «козацькій Чайці», а неподалік лучники цілилися в мішень…козакам все під силу!

На козацькому току у купі сіна-соломи жваво порпалися дівчатка й хлопчаки, шукаючи інтелектуальні питання, які заховали туди учитель історії Людмила КОЛОМІЄЦЬ і бібліотекар Світлана СЕЛЕЗЬКО. Ой і розумні ж, мабуть і правда, що їм Господь поклав руку на голову. Кожен конкурс був по-своєму цікавий і оригінальний.

Приємно було спостерігати, як горіли вогники в очах учасників команд, як підтримували один одного – справжня козацька родина. На втомлених, але щасливих козаків чекав гарячий і смачний куліш, який готували на вогнищі в казанках їхні побратими. Тонкий аромат кулішу розносився по всій околиці, нагадуючи, що пора б і підкріпитися. Але і смачнюзний) – козацький.

Конкурси козацька рада оцінювала з усією суворістю…, а якщо б це було на полі бою?)До козацької ради входив начальник ліцею капітан 1 рангу Віктор ШМИГАНОВСЬКИЙ і Ірина та Олександр ПАВЛІЩЕВИ.

Подяки, грамоти, кубки і солодкі смаколики отримали всі, а от переможець один. Перемогу у нелегких випробуваннях отримав 4-ий взвод 2 роти. Вітаємо!

Ще одна сторінка уявної подорожі в далеке минуле перегорнута і ми низько схиляємо голови в пам’ять про кожного козака, який віддав своє життя за рідний край і народ.

Віримо, цілісність України, скріплена кров’ю мільйонів незламних борців, навіки залишатиметься непорушною.