Ліцеїсти пройшли випробування морем

Previous Image
Next Image

В Одесі у вихованців Військово-морського ліцею імені віцеадмірала Володимира Безкоровайного триває морська практика на навчальних катерах «Сміла» та «Нова Каховка».

– Ліцеїсти вперше вийшли в море на кораблі. Цьому передували теоретичні заняття з правил поведінки особового складу на cудні та з боротьби за живучість корабля, а також заняття під час факультативу «Морська підготовка». Протягом тижня вони знайомилися із будовою навчального катера, його тактико-технічними характеристиками. Крім того, одним із головних завдань під час практики було відпрацювання функціональних обов’язків матроса надводного корабля, а також набуття теоретичних знань та первинних навичок зі штурманської підготовки, використання корабельних плавзасобів, застосування аварійно-рятувального майна корабля, – розповідає заступник начальника ліцею з навчальної роботи капітан 2 рангу Сергій Плехун. Також він зазначив, що з ліцеїстами було проведено декілька тренувань, зокрема, з виконання обов’язків сигнальника, розгортання аварійного поста управління кермом. Найбільше зацікавлення у ліцеїстів викликала розповідь про машинне відділення та, звісно, штурманське озброєння.

— Командир катера й інші члени екіпажу не поскупилися на увагу до ліцеїстів. Їм детально розповідали про технічні засоби, про свої обов’язки та важливість індивідуальної підготовки та злагодженості дій у складі екіпажу. Свого часу я сам був командиром катера «Сміла», тож залюбки відповідав ліцеїстам на всі запитання. Звісно, відтоді відбулося чимало змін, приємно, що тільки в найкращий бік, — повідомив керівник морської навчальної практики.

Звісно, найбільше всі очікували виходу в море, де ліцеїсти мали змогу на власні очі побачити, як військові моряки застосовують теорію на практиці. Варто зазначити, що хлопці та дівчата ловили кожне слово командира та з великим ентузіазмом спостерігали за професійними діями військових моряків.

Найурочистішим моментом виходу в море став ритуал оморячення: хлопці та дівчата мали спробувати море на смак та випити по кухлю справжньої морської води.

– Мені надзвичайно сподобалася морська практика. Нам сприяла погода, нікого не зачепила морська хвороба, а ще ми ніколи не куштували смачнішого обіду, ‒ ділиться враженнями ліцеїстка Марія Руденя. Можливо, до цього не кожен із нас мріяв у майбутньому стати офіцером Військово-Морських Сил ЗС України й служити на кораблі, але тепер усе кардинально зміниться. Відчути себе частиною екіпажу, пройти ритуал оморячення на борту навчального катера – це незабутні враження. Крім того, декілька наших однокласників за підсумками навчального року отримали чергове навчальне звання. Погони вручив особисто командир катера. Не кожному так щастить. Розумію, що попереду на нас чекає важке, але цікаве навчання. Тож залишається лише старатися й не підводити наших командирів.

До слова, на ліцеїстів під час виходу в море очікував сюрприз – вони мали змогу спостерігати за діями військовослужбовців Водолазної школи ЗС України, які здійснили вихід разом із ними. Водолази продемонстрували майбутнім курсантам своє спорядження та розповіли про особливості їхньої підготовки.

Загалом під час морської навчальної практики кожен ліцеїст не лише здобув той необхідний багаж знань і навичок, який неодмінно стане у пригоді в подальшому житті, а й остаточно визначився у своїх планах на майбутнє.

Наталія Задверняк

Кореспондент АрміяInform