Екскурсія ліцеїстів до Києва

Previous Image
Next Image

Відвідати пам’ятки архітектури Києва, що є в обов’язковій програмі НМТ, поглибити знання з історії, зокрема з теми: “Україна в роки Другої світової війни”, провести паралелі із сучасною російсько-українською війною, відвідати найвідоміші собори й доторкнутись до духовних святинь. Така чудова нагода випала нашим ліцеїстам – переможцям олімпіади, конкурсу Євроквіз та творчого конкурсу до Дня пам’яті Героїв Небесної сотні.

Хлопці і дівчата разом із вчителем історії Анною СТЕЛЬМАХ побували в Софійському соборі, побудованому у ХІ ст. Ярославом МУДРИМ на честь перемоги над печенігами. Неймовірне мозаїчне зображення Оранти в темно-синьому хітоні заввишки більше 5 метрів, Христос Вседержитель у центральному куполі собору. Велич і краса візантійської традиції, стародавні фрески – все це надихає й зачаровує водночас.

Наступною пам’яткою став Михайлівський золотоверхий собор. Екскурсія розпочалась із дзвіниці, де кожні 15 хвилин б’ють в дзвони, а час за нез’ясованих обставин поспішає на 4 хвилини. Вразила розповідь про зруйнування храму у 1930-х роках більшовиками, а його відновлення відбулося лише після проголошення незалежності України.

Ліцеїсти побували на екскурсії в Національному музеї історії України у Другій світовій війні, де почули розповідь про нацистський новий порядок, голокост, рух опору, героїчну оборону й звільнення Києва, Харкова, Одеси, Севастополя. Наскрізною лінією стала сучасна російсько-українська війна, в якій зібрані документи, форма, особисті речі окупантів, що рухались на Київ, а також відтворені бомбосховища та місця, де переховувались жителі Київщини.

Гірко від побаченого і почутого, але про це потрібно знати. Діти війни!

Не оминули і Києво-Печерську лавру. Отець Василь провів дуже цікаву, живу екскурсію, зануривши ліцеїстів у культурно-історичний простір нашої ‘української Лаври”.
І як не прогулятися вечірнім Києвом та не побувати на Майдані незалежності й Алеї Героїв Небесної сотні.

Вічна Слава Героям!

Бонусом організували нашим вихованцям екскурсію в один із університетів, де можна було побачити майданчики із понівеченою російською технікою, а також різні види танків, літаків та іншої військової техніки. Завітали в сучасний Військово-історичний музей університету, присвячений славному минулому Збройних Сил України.

Подорож ліцеїстів завершилася походом до Київської фортеці. Це – унікальний музейний комплекс, який створено на базі Госпітального укріплення цієї фортеці. Цікава експозиція під відкритим небом з оборонними валами.

Море різних емоцій, захоплюючих розповідей, нових знань, неймовірних вражень отримали ліцеїсти за три дні перебування у місті Києві.

Дякуємо командуванню Київського військового ліцею імені Івана Богуна за теплий прийом і щиру гостинність.

Будьте завжди в безпеці!
І швидшої Перемоги нашій Україні!