В гостях у ліцеїстів радник з міжнародних питань Заступниці Голови ВРУ Олени Кондратюк, Надзвичайний і Повноважний Посол України кандидат юридичних наук Олександр МІЩЕНКО

Previous Image
Next Image

Історія нашого ліцею унікальна. Вона наскрізь прошита долями людей, які вимушено покинули Крим. Після передислокації ліцею з Севастополя в Одесу у 2014р частина особового складу і 22 ліцеїсти переїхали на материкову Україну – продовжувати службу і навчання. Незрадливі! Решту необхідного особового складу і вчителів набирали вже в Одесі з тих кримчан, які теж залишилися вірними присязі і своїм життєвим принципам. Рабів до раю не пускають! Тому колектив цілеспрямовано формувався з чесних і вільних людей своєї країни, які справами довели свої устремління.

Життя ліцею на новому місці складалося непросто. Але, завдячуючи небайдужим Людям, які приходили, цікавилися і допомагали – ми Є. Ці люди безцінні!
Днями ліцейська стежина привела в гості цікаву людину – радника з міжнародних питань Заступниці Голови ВРУ Олени Кондратюк, Надзвичайного і Повноважного Посла України кандидата юридичних наук Olexandr Mischenko.

Ділова, розумна і харазматична людина, з великим внутрішнім наповненням правильних чеснот, цінностей, закладених і вихованих батьками та мудрістю років. Великий патріот своєї країни, з 24 лютого 2022 року, будучи послом у Латвії, постійно допомагав нашій армії всіма можливими способами. Працював так, щоб українському солдату не було соромно за посла в Латвії (слова Олександра МІЩЕНКА). Пан Олександр, дізнавшись про наш ліцей, приїхав, щоб поцікавитися нашим життям і допомогти подолати труднощі, з якими стикаємося в цей складний період. Довга і плідна розмова з начальником ліцею капітаном 1 рангу Віктором ШМИГАНОВСЬКИМ. Олександр МІЩЕНКО в свій час закінчив Київське суворовське училище, тому життя і навчання наших ліцеїстів йому близьке і небайдуже. Разом з начальником ліцею посол пройшовся коридорами, заглянув у кубрики, класи, на камбуз. У класі «Захист України» поспілкувався з вчителем цього предмету полковником Валерієм ДЕРЕВІНСЬКИМ, який про свій предмет може безупинно розповідати днями). А поговорити їм було про що! Далі бібліотека – бібліотекар Світлана СЕЛЕЗЬКО завжди на своєму місці в храмі книжок і дивувати тут теж є чим. В учительській відбулася конструктивна дискусія з питаннями і відповідями, як від пана Олександра вчителям так і від вчителів пану Олександру. Говорили про ліцеїстів і не оминули насущне – питання війни, наближення Перемоги і повернення Криму. Додому хочеться! В медичному пункті наш гість познайомився з капітаном медичної служби Мариною ГОЛІНЬКО, яка пройшла через російський полон і тепер служить в ліцеї. Олександр МІЩЕНКО поцікавився службою, підтримав добрим словом. І найбільше бажання до чого так прагнув наш друг – це живе спілкування з хлопцями і дівчатами…заглянути в очі і побачити там себе в далекому минулому. Зустріч відбулася. Під час зустрічі з ліцеїстами пан Олександр відверто поділився з ними своїм життєвим шляхом, про свої здобутки на цьому шляху, а також про свої помилки. Він наголосив, що у 1989 році зробив своє рішення – майже після 10 відданих армії років звільнився за власним бажанням зі Збройних Сил СРСР, відчувши неможливість служити в армії, яка захищає тоталітарний режим комуністичної партії. Усе прийшлося почати практично з нуля. Вижити в цих умовах і здобути вже новій професії успіху, за словами Посла МІЩЕНКА, йому допоміг досвід набутий саме навчання у Київському суворовському училищі, зокрема вміння досягати поставлених завдань завдяки знанням і наполегливій, кропіткій праці. Саме тому Олександр МІЩЕНКО закликав наших ліцеїстів шанувати своїх вчителів і користуватися усіма можливостями в Ліцеї для здобуття все нових і нових знань. Особливо це важливо в умовах війни, коли набуті під час навчань знання зможуть зберегти їм своє життя, а також життя і здоров’я майбутніх підлеглих воїнів.

Пан Олександр подякував ліцеїстам, що вибрали навчання в ліцеї якраз в цей час, коли країна потребує захисту. Багато мудрих і життєвих настанов почули дівчата і хлопці під час зустрічі з поважним гостем. Одна із них – важливо в цьому житті від кого народитися, з ким одружитися і від кого вчитися. Вчитися у нашому ліцеї є від КОГО, вибір дівчат і хлопців зроблено вірно.
Начальник ліцею капітан 1 рангу Віктор ШМИГАНОВСЬКИЙ подякував дорогому гостю за візит, за небайдужість до наших вихованців і за велику його працю в ім’я перемоги України.

До нової зустрічі, пане Олександре!